Autoverkoop: Lang leve de auto showroom!

Puur naar data kijkend, is de showroom nog lang niet dood!

Google kwam onlangs met hun Think Google Studie in coronatijd. Oftewel, wat is de impact van corona op de autokopende consument en hoe belangrijk is de online aanwezigheid, oftewel de online showroom? Uiteraard en dat zal niemand verbazen, spelen Google’s eigen platformen een belangrijke rol in het onderzoek en blijven portals als Marktplaats en social mediaplatformen als Facebook onderbelicht. Maar goed, het is een eigen onderzoek en dan mag dit wel. Toch?

De stekker vindt zijn weg wel bij de jongere generatie!

In het 44 pagina’s tellende document staan uiteraard een paar one-liners en open deuren. Bijvoorbeeld dat de jongere generatie gek is van elektrische auto’s en dat de consument slechts 1,5-keer de dealer bezoekt alvorens te kopen.…. Dat van die jonge generatie en elektrische auto’s, dat geloof ik wel. Mijn 11-jarige zoon is zo gewend om overal waar hij heengaat, zijn stekker van zijn iPhone mee te nemen. Het zal je maar gebeuren dat je nog maar 20% batterijlading hebt. Hij zal het straks vast normaal vinden om naar een stopcontact te zoeken voor de auto. Sterker nog, hij zal verwondert zijn als er niet om de 100 meter een laadmogelijkheid te vinden is.

Dat van die 1.5-keer een dealer bezoeken, daar geloof ik zelf dan weer minder van. Niet dat ik denk dat het veel hoger zal liggen, maar een onderzoek van Truecar heeft haarfijn aangetoond dat het boven de 2,4 is, wat procentueel nogal wat uitmaakt. De informatie over hoe een consument (privé) in contact komt met de dealer, trok mijn aandacht. Ontstaat dat online, via welke vorm dan ook, of toch gewoon fysiek? Lees hier ook mijn blog over hoe je met jouw online showroom in deze tijd auto’s kunt verkopen!

“Truecar heeft in zijn eigen onderzoek aangetoond dat de 1.2 of 1.5 bezoeken van Google niet de waarheid hoeven te zijn!”

Het grote Google onderzoek

Zo’n 74% van de kopers van een nieuwe auto en 67% van de kopers van een gebruikte auto zegt van tevoren GEEN contact te hebben opgenomen met de verkopende partij. Dat vind ik opvallend. Het is overigens niet zo dat een consument maar één manier gebruikt om contact te leggen. Hij kan namelijk meerdere kanalen inzetten waardoor de cijfers hieronder niet tot de 100% tellen. Hoe zien de statistieken eruit als je alle contacten met de dealer bij elkaar zet?

showroom

Nieuwverkoop:

  • Fysiek bezoek 74%
  • Telefoon 35%
  • E-mail 17%
  • Webformulier 10%
  • Chat 9%
  • Social media 9%
  • SMS/WhatsApp 8%

Je ziet dat de verschillende online kanalen, waar de telefoon er ook eentje van is, een grotere impact hebben dan het fysieke bezoek. Wetende dat meer dan 90% van de mensen, voordat ze überhaupt tot een fysiek bezoek komen, eerst alle online bronnen raadplegen. Dus die 74% kan je op het verkeerde been zetten, maar geeft ook aan dat de klant van nu een showroombezoek nog steeds als relevant ervaart en op zoek is naar de bevestiging van de informatie die hij online heeft gevonden.

Een showroom bezoek is nog steeds en wel degelijk relevant!

Je ziet aan de cijfers hierboven dat de telefoon, ook een online lead, enorm belangrijk is. Ik vind het schrijnend dat er weinig tot geen aandacht is voor dit kanaal. Hoeveel telefonische leads, hoeveel dialogen en hoeveel afspraken zijn er gemaakt via deze showroom? Dat wil je weten, want goed inzicht in je digitale showroom geeft direct aan wat er gaat gebeuren in je fysieke showroom.

showroom

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC