2019 wordt een interessant jaar voor portals

In Nederland ontbreekt het niet aan online portals. Bovenop het bestaande, grote aanbod strijden ANWB, Cargurus, Autohero en vast nog meer nieuwe partijen om de gunsten van bezoekers en adverteerders. Daarmee wordt 2019 een interessant jaar voor de portals. Michel van Roon van CRM Automotive Retail riep de branche al eens op om kritisch te kijken naar de toegevoegde waarde en de ROI van kleine websites. In combinatie met de introductie van viabovag.nl kijken autobedrijven bewuster naar de toegevoegde waarde die portals wel – of niet – leveren. Daarnaast gaat 2019 wellicht iets anders opleveren. Namelijk de introductie van een aantal bekende merken die hun eigen portals gaan lanceren. Een overzicht.

ANWB Autoportaal
De grootste familie van Nederland mag in deze lijst met nieuwkomers niet ontbreken. Ik spreek uit eigen ervaring, want net als met de ANWB Autokoopservice die we destijds met Nieuweautokopen.nl deden, is het ook met een eigen portal ernst bij de ANWB. Leden vinden de hulpverlening uitstekend, maar hoe verbind je jongere niet-leden aan de ANWB? Het online automotive landschap is een aantrekkelijke visvijver. En als je veel leden hebt, miljoenen in dit geval, zullen er altijd onderzoeken zijn die aangeven dat klanten op zoek zijn naar betrouwbaarheid en transparantie. Dat zijn twee onderwerpen die de ANWB van nature aanspreken. Er is nog geen officiële aankondiging geweest, maar de geruchten over een eigen portal van de ANWB zijn zo sterk, dat ik dit jaar een introductie verwacht.

Cargurus
Cargurus is een interessante partij. Technisch van zeer hoog niveau en vooral op SEO-gebied vrijwel onverslaanbaar in de Verenigde Staten. Cargurus heeft de overstap gemaakt naar onder andere Duitsland, Engeland en Italië. Het bedrijf is voornemens om nog dit jaar te starten in Nederland. Onlangs heb ik tijdens de NADA een demo gehad van het EU-platform en de bevestiging gekregen dat Nederland het volgende land is. Het businessmodel is simpel: zet alle Nederlandse dealers en autobedrijven gratis of voor een kleine vergoeding op het platform. Daarna zorg je dat je genoeg bezoekers krijgt op het platform om veel leads naar adverteerders te zenden. Als dit loopt, dan maak je twee pakketten: basis en premium. Basis betekent waarschijnlijk gratis adverteren – maar pin mij er niet op vast. Het premium model wordt een betaalde vorm. Vervolgens wordt de knop omgezet waardoor de leads opdrogen aan de basiskant, terwijl de hoeveelheid premium klanten en premium voorraad groeit. Deze Amerikaanse partij is beursgenoteerd en heeft genoeg armslag voor een vliegende start met een grote marketingcampagne. In de andere Europese landen echter(behoudens UK) wil het nog niet echt aanslaan.

Autohero
Autohero is al ‘live’ en zal voor iedereen in eerste instantie geen belletje laten rinkelen. Autohero is de website achter wijkopenautos.nl en Auto1. En laat nu Auto1 een partij zijn die net een miljardenbod heeft gedaan op de Autoscout-groep. Over diepe zakken gesproken. Nu is die deal niet gelukt, maar het geeft aan dat het de Duitsers ernst is. Autohero is de website die in Duitsland ingekochte auto’s online moet gaan verkopen. Als concurrerende partij van dealers en autobedrijven koopt het platform auto’s in van particulieren. Om niet afhankelijk te zijn van het zakelijke kanaal, gaat men nu met dezelfde auto’s direct naar de consument, en passeert men het autobedrijf. Erg interessant om daarvan de ontwikkeling te zien.

Teveel portals?
In Nederland zijn we gezegend met een groot aantal portals. Concurrentie is prima voor adverteerders, want je wilt liever geen dominante partij die alles bepaalt. Aan de andere kant is een landschap met meer dan 100 portals wellicht wat overdreven, want 95% van de portals heeft geen bezoekers en geen leads. De manier waarop je een portal kan starten in Nederland is vrij gemakkelijk, zeker in vergelijking met de barrières die in Duitsland en België bestaan. Een makkelijke entree betekent niet dat de consument op je zit te wachten. Je moet dus zoeken naar een niche.

Zonder niche geen bezoekers
Bij Nieuweautokopen.nl was de niche een aanbod van 100% nieuwe auto’s. Bij Marktplaats is de niche het grootste, verse aanbod. Viabovag staat voor betrouwbaarheid, Gaspedaal zorgt voor bezoek naar je eigen website en Autotrack staat voor transparantie. Oftewel: alle grote partijen hebben allemaal iets wat ze onderscheidt in de ogen van de markt. Uiteindelijk bepaalt juist dat voor een groot deel het succes van een portal. Hoeveel dealers en autobedrijven je ook als adverteerders mag hebben, als de consument je niet weet te vinden, is een portal kansloos.

Over Paul

Paul de Vries heeft een enorme staat van dienst in de automotive. Hij ging van eigenaar van een dealerbedrijf via het online verkoopplatform Nieuweautokopen.nl naar Marktplaats (eBay) waar Paul inmiddels Key Automotive Spokesperson is. Daarnaast is hij oprichter en eigenaar van #DCDW, een platform voor dealers en autobedrijven die meer auto’s online willen verkopen. Paul presenteert wekelijks de #DCDW Podcast en onder de noemer #DCDW Academy verzorgt hij trainingen en cursussen op het gebied van sales en online automotive voor verkopers, verkoopleiders en directie. Paul is een veelgevraagd spreker op seminars en congressen, hij blogt veel en zijn populairste blogs zijn samengebracht in twee boeken: Lead the Way op de digitale snelweg en Follow up: meer succes als digitaal autobedrijf. Meer informatie over Paul, zijn boeken en zijn services vindt u op: DCDW.nl.

Lees ook

22 augustus 2024

Waarom zijn grotere dealerholdings altijd onderbemand?

15 augustus 2024

De eerste orders via onze virtuele assistent Alice

8 augustus 2024

Holiday vibes

25 juli 2024

Help, ik heb geen nieuwe leads meer…