Hoe Gaspedaal in de armen van Autotrack is gedreven

De kogel is door de kerk. Eindelijk! Om de giga-concurrentie in portalland de baas te kunnen, heeft Autotrack gedaan wat het zou moeten doen: Gaspedaal overnemen! Prima dat de deal beklonken is in een nieuwe joint venture, maar met oudgediende Sander van Hout aan het roer, is de richting duidelijk: Autotrack wil zijn positie als leidend autoportal heroveren op Autoscout. Wat betekent deze overname voor het landschap van portals, dat in Nederland toch al redelijk overbevolkt is en dat er niet rustiger op zal worden.

Autotrack
Autotrack heeft de laatste jaren alleen maar verloren. Verloren als het gaat om bezoekers, en aanbod en verloren als het gaat om aangesloten dealers en autobedrijven. Oorzaak van de terugval moet gezocht worden bij concurrent Autoscout, dat agressieve verkooptechnieken hanteerde en Autotrader wist in te lijven. Een andere oorzaak voor de terugval bij Autotrack is de geringe ontwikkelingen die het heeft doorgemaakt op het technische vlak en als product. Het leek wel of ze berustten in hun lot, het lot van de Nummer 3, die elk jaar marktaandeel verliest, steeds verder inzakt en uiteindelijk niet meer relevant is. En ondanks USP’s als betrouwbaarheid en transparantie kreeg Autotrack ook nog een midscheepse aanval van Viabovag voor de kiezen.

Bijval
Gaspedaal is qua marktkapitalisatie en of omzet geen grote speler in de online automotive. Althans zo lijkt het, maar kijk je dieper, dan zie je een portal dat zich op een businessmodel heeft gestort dat werkt voor dealers. Gaspedaal is verworden tot een soort Google voor auto’s en als je dan ook nog eens per transactie, per klik afrekent, dan kun je als portal op bijval rekenen. De bezoekersaantallen van Gaspedaal zijn gigantisch, mede door de superioriteit op SEO-gebied. Dankzij die dominantie leidt de site veel bezoekers richting dealers, die werken met Gaspedaal’s premium CPC-variant. Dealers en autobedrijven die hun Google Analytics voor elkaar hebben, zien simpelweg de meerwaarde van Gaspedaal.

Het huwelijk
Dat Autotrack en Gaspedaal met elkaar in gesprek waren, was geen verrassing. Sander heeft laten zien dat hij zich vastbijt in een prooi, mits hij gelooft in zijn missie. Die missie was aantonen dat het businessmodel van destijds, het scrapen van de website, niet legaal was. Sander’s enorme doorzettingsvermogen leidde uiteindelijk tot een schadevergoeding van plusminus 1,5 miljoen euro. Dat dit ooit betaald moest worden stond vast, over het hoe en wanneer moest worden gepraat. Dat, in combinatie met de marktposities van Autotrack en Gaspedaal, maakt een optelsom die iedereen kan maken en waarvan het resultaat in dit geval misschien geen 2 of 3 is, maar misschien wel 4.

Schaken
Een schaakspel, dat is die overname eigenlijk. Nu het speelveld wordt herverdeeld, komt er nog iets anders naar de oppervlakte: Autotrack gaat van een verliezende Nummer 3, direct en frontaal in de aanval, met als machtig wapen een surplus aan bezoekers van Gaspedaal. Bezoekers bovendien, die ze nu wel kunnen ontsluiten naar hun eigen website. Deze honderdduizenden unieke bezoekers (miljoenen sessies) per maand gingen nu voornamelijk naar het enige A-portaal dat zijn voorraad betaald op Gaspedaal zette en dat was Autotrader. Ik ken de afspraken natuurlijk niet binnen de nieuwe constructie, maar je zou zo aan de knoppen kunnen draaien dat Autotrader geen relevant bezoek meer ontvangt vanuit Gaspedaal, maar dat juist Autotrack die gaat krijgen. Daardoor wint Track en verliest de grote concurrent Autoscout/Trader. Eigenlijk win je dus twee keer.

Aanval
Met de overname kun je ook de midscheepse aanval van Viabovag afslaan, aangezien ook Viabovag actief adverteert op Gaspedaal. Je zou bijvoorbeeld het kanaal minder interessant kunnen maken. Nu snap ik dat men zegt dat beide merken, Gaspedaal en Autotrack, apart staan, maar deze joint-venture komt niet tot stand na een zaterdagmiddag borrelen in een poging een schadeclaim te settelen. De deal zet het schaakspel op zijn kop. Autotrack is weer terug in de race met twee merken en met bezoekers die het kan doorsluizen naar de websites van autobedrijven en dealers. Autotrack kan terrein goedmaken dat het verloor als het gaat om bezoekers en het kan een gevoelige tik uitdelen aan de concurrentie.

Concurrentie van Gaspedaal
Is er nu rust? Nee, dat denk ik niet. Gaspedaal genereert al jaren hoge bezoekersaantallen dankzij zijn enorme kennis van SEO. Maar er zijn kapers op de kust. Het is een publiek geheim dat Cargurus naar ons land gaat komen om het toch al overvolle portal landschap nog voller te maken. Cargurus staat erom bekend dat het voornamelijk op SEO-gebied de concurrentie weet te verslaan. Waar je zou kunnen denken dat Cargurus een concurrent wordt van Autotrack en Autoscout, zou het zomaar kunnen dat vooral Gaspedaal last gaat krijgen van deze nieuwkomer. En als Gaspedaal zijn SEO-dominantie kwijtraakt, zou dit weer verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Wat die gevolgen kunnen zijn, hebben we onlangs gezien in Amerika met de strijd tussen Cargurus en Cars.com. Daar kwam Cars.com als verrassende winnaar uit de bus als het gaat om bereik, omdat Google zijn algoritme aanpaste en pijnlijk duidelijk maakte dat alleen winnen op SEO geweldig is, maar ook heel gevaarlijk kan zijn. Zie voor dit artikel hier.

En Marktplaats dan?
Marktplaats is de vreemde eend in de bijt. De website is niet afhankelijk van Gaspedaal voor zijn bezoek, waar Autotrader(eigenaar Autoscout) daar voor meer dan 80% (schat ik) wel afhankelijk van zijn. In de markt is er ruimte voor een ‘Horizontal’ zoals Marktplaats waarin alles wordt verkocht en dus ook auto’s, zoals er ook ruimte is voor een dominante ‘Vertical’, lees een specifieke autowebsite. Met die marktverdeling zag het er lange tijd naar uit dat ook wij zo’n situatie zouden krijgen als in Duitsland, Engeland en meer landen, maar niets lijkt minder waar. De comeback van Autotrack met de oerknal die Gaspedaal heet, zet de wereld op zijn kop! Ik ben benieuwd naar What’s Next!

Over Paul

Paul de Vries heeft een enorme staat van dienst in de automotive. Hij ging van eigenaar van een dealerbedrijf via het online verkoopplatform Nieuweautokopen.nl naar Marktplaats (eBay) waar Paul inmiddels Key Automotive Spokesperson is. Daarnaast is hij oprichter en eigenaar van #DCDW, een platform voor dealers en autobedrijven die meer auto’s online willen verkopen. Paul presenteert wekelijks de #DCDW Podcast en onder de noemer #DCDW Academy verzorgt hij trainingen en cursussen op het gebied van sales en online automotive voor verkopers, verkoopleiders en directie. Paul is een veelgevraagd spreker op seminars en congressen, hij blogt veel en zijn populairste blogs zijn samengebracht in twee boeken: Lead the Way op de digitale snelweg en Follow up: meer succes als digitaal autobedrijf. Meer informatie over Paul, zijn boeken en zijn services vindt u op: DCDW.nl.

Lees ook

22 augustus 2024

Waarom zijn grotere dealerholdings altijd onderbemand?

15 augustus 2024

De eerste orders via onze virtuele assistent Alice

8 augustus 2024

Holiday vibes

25 juli 2024

Help, ik heb geen nieuwe leads meer…